ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΟΛΑΣΙΩΤΗ, ΕΛΒΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

Περιγραφή

Η επιμόρφωση εντάσσεται στο 15ωρο της Διευθύντριας (άρθ. 95, Ν.4823-ΦΕΚ Α 136/3.8.2021) και γίνεται με στόχο, κυρίως, την προετοιμασία και υποστήριξη της παιδαγωγικής ομάδας που συμμετέχει στο πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS+ (2024-1-EL01-KA122-SCH- 000256934: Students with special educational needs: innovative pedagogical technics for their inclusion) και την ενίσχυση με νέες γνώσεις και δεξιότητες γύρω από τα καινοτόμα διδακτικά και αξιολογικά εργαλεία για ένα συμπεριληπτικό σχολείο.

Η συμμετοχή είναι προαιρετική, χωρίς επιβάρυνση για την υπηρεσία, με σειρά προτεραιότητας κατά την εγγραφή στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης eduspace.sch.gr/. Προϋποθέτει δε, τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας και στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις, αφού ολοκληρώσουν τις σύγχρονες και ασύγχρονες απαιτήσεις στο 15ωρο πρόγραμμα.

Σημείωση: Στο μενού αριστερά στο πεδίο "Σύνδεσμοι" και στο πεδίο "Έγγραφα", θα βρείτε χρήσιμο υλικό για την περαιτέρω μελέτη σας στα θέματα της Διαφοροποι

Περισσότερα  

Ενότητες

1η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 10/4/2025από 10/4/25 έως 23/4/25

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

Τα ψηφιακά εργαλεία στην εκπαίδευση συμβάλλουν σημαντικά στη συμπερίληψη, καθώς επιτρέπουν την προσαρμογή της διδασκαλίας στις ανάγκες κάθε μαθητή. Μέσω διαδραστικών πλατφορμών, λογισμικών προσβασιμότητας και εξατομικευμένων μαθησιακών εμπειριών, διευκολύνεται η συμμετοχή μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, αναπηρίες ή διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά υπόβαθρα. Επιπλέον, η χρήση πολυμέσων και εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης ενισχύει τη μαθησιακή εμπειρία, προάγοντας την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση.

Εδώ θα ασχοληθούμε με τα κυριότερα: 1. Gamma.app, 2.CmapTools, 3.Kahoot, 4. WordWall, 5. CrosswordLabs, 6. Quizizz.

ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ .

Για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να αξιοποιηθεί στη διδασκαλία της Γλώσσας για μαθητές της Γ’ Γυμνασίου με πολλούς τρόπους, ώστε να ενισχύσει την κατανόηση, τη γραφή και την ανάλυση κειμένων. Παρακάτω είναι μερικές ιδέες:

 

1. Προσωποποιημένη Μάθηση & Ανάδραση

Πλατφόρμες με ΤΝ (π.χ. Grammarly, Quill, Google Bard) μπορούν να αναλύουν τα γραπτά των μαθητών και να τους δίνουν εξατομικευμένες προτάσεις βελτίωσης σε γραμματική, σύνταξη και ύφος.

 

Διαδραστικά συστήματα μπορούν να προσαρμόζουν τις ασκήσεις κατανόησης και λεξιλογίου ανάλογα με το επίπεδο του κάθε μαθητή.

 

2. Βοήθεια στη Συγγραφή & Επιμέλεια Κειμένων

Εργαλεία ΤΝ μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές στη δομή και τη συνοχή των κειμένων τους, προσφέροντας προτάσεις για τη βελτίωση της επιχειρηματολογίας ή της αφήγησης.

 

Τα chatbots μπορούν να λειτουργούν ως ψηφιακοί "διορθωτές", βοηθώντας τους μαθητές να εντοπίσουν αστοχίες ή να προτείνουν εναλλακτικές εκφράσεις.

 

3. Κατανόηση & Ανάλυση Κειμένων

Η ΤΝ μπορεί να δημιουργήσει ερωτήσεις κατανόησης κειμένων και να δώσει αυτόματη ανατροφοδότηση για τις απαντήσεις.

 

Εφαρμογές μπορούν να εξηγούν δύσκολες λέξεις ή φράσεις μέσα από συμφραζόμενα ή συνώνυμα.

 

Τα εργαλεία ΤΝ μπορούν να βοηθούν τους μαθητές στην αναγνώριση θεματικών ενοτήτων, επιχειρημάτων και ύφους σε κείμενα.

 

4. Διδασκαλία Λεξιλογίου & Ορθογραφίας

Οι μαθητές μπορούν να εξασκούνται σε παιχνίδια λέξεων που προσαρμόζονται στο επίπεδό τους, ενισχύοντας το λεξιλόγιο και την ορθογραφία.

 

Ηχητική ανατροφοδότηση μπορεί να βοηθήσει στη σωστή προφορά και χρήση των λέξεων.

 

5. Δημιουργική Γραφή με τη Βοήθεια της ΤΝ

Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία δημιουργικής γραφής που τους δίνουν ιδέες για ιστορίες, χαρακτήρες και πλοκή.

 

Η ΤΝ μπορεί να προσφέρει έναρξη προτάσεων ή προτάσεις βελτίωσης για τη συνέχεια ενός αφηγηματικού κειμένου.

 

6. Φωνητική Αναγνώριση & Βελτίωση της Προφορικής Έκφρασης

Εφαρμογές με φωνητική αναγνώριση μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να βελτιώσουν την άρθρωση και τη ροή της ομιλίας τους.

 

Τα chatbots μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προφορικές ασκήσεις, ενισχύοντας τον προφορικό λόγο μέσα από διαλόγους.

 

7. Αυτόματη Δημιουργία Ασκήσεων & Κουίζ

Η ΤΝ μπορεί να δημιουργεί ασκήσεις γραμματικής, συντακτικού ή κριτικής ανάγνωσης βάσει των αναγκών της τάξης.

 

Εφαρμογές όπως το Quizizz και το Kahoot! μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαδραστικά κουίζ και παιχνίδια γλώσσας.

Ημερολόγιο